Στην κίνηση μας συμμετέχουν ενεργοί πολίτες της Αρτέμιδας και των Σπάτων, που ήταν και είναι παρόντες στις κοινές υποθέσεις και κινήματά της. Η βαθιά μας πίστη στη δύναμη των κινημάτων της αυτοδιοίκησης, της παιδείας, των συνεταιρισμών και των συνδικάτων, της οικολογίας, των γυναικών και των νέων, είναι για εμάς δύναμη. Είμαστε κομμάτι τους και τα υπηρετούμε σταθερά, για να αναδειχθούν και να εφαρμοσθούν, στα δημόσια πράγματα των δυο πόλεων, οι μεγάλες επιλογές της συλλογικής συμμετοχής, της συναπόφασης, της αυτο-οργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης και της άμεσης δημοκρατίας.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ


Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ


Η Δημοτική Ριζοσπαστική Ανανέωση είναι μια δημοτική κίνηση που συγκροτήθηκε πρόσφατα ως πρωτοβουλία πολιτών του ΣΥΡΙΖΑ των Σπάτων και της Αρτέμιδας και στη συνέχεια πλαισιώθηκε από άλλους ενεργούς κι ευαίσθητους για τα τεκταινόμενα στις πόλεις μας πολίτες. Επέλεξε ως επικεφαλής τη νέα δικηγόρο Λία Ντελάκη και στοχεύει με τις ιδέες της, τη φρεσκάδα, το ριζοσπαστισμό και την ανιδιοτέλεια των μελών της, να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας.


Στην κίνηση μας συμμετέχουν ενεργοί πολίτες της Αρτέμιδας και των Σπάτων, που ήταν και είναι παρόντες στις κοινές υποθέσεις και κινήματά της. Η βαθιά μας πίστη στη δύναμη των κινημάτων της αυτοδιοίκησης, της παιδείας, των συνεταιρισμών και των συνδικάτων, της οικολογίας, των γυναικών και των νέων, είναι για εμάς δύναμη. Είμαστε κομμάτι τους και τα υπηρετούμε σταθερά, για να αναδειχθούν και να εφαρμοσθούν, στα δημόσια πράγματα των δυο πόλεων, οι μεγάλες επιλογές της συλλογικής συμμετοχής, της συναπόφασης, της αυτο-οργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης και της άμεσης δημοκρατίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.), και μέσω του Καλλικράτη, απετέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα των ολέθριων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας και του Μνημονίου, διότι, ενώ επιβαρύνθηκε με περισσότερες ακόμη αρμοδιότητες, η κρατική χρηματοδότησή της μειώθηκε δραστικά, με περικοπή άνω του 60% των θεσμοθετημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) και οδηγήθηκε σε πρωτοφανή οικονομική ασφυξία. Αποτέλεσμα αυτών των βάρβαρων πολιτικών είναι ακριβότερες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς της: στις κοινωνικές υπηρεσίες (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.α.), τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την καθαριότητα  και την αποκομιδή των απορριμμάτων, τις υπηρεσίες ύδρευσης, της συντήρησης των δικτύων και υποδομών κλπ. Αυτό δηλαδή που επιδιώκουν οι κυβερνώντες για την Τ.Α., είναι να παρέχει υπηρεσίες όχι σε όποιον τις έχει ανάγκη, αλλά σε όποιον έχει να τις πληρώσει. Η δε θέσπιση του «Παρατηρητηρίου» για τον έλεγχο των δαπανών, ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο των Δήμων, καθώς υπεισέρχεται σε θέματα σκοπιμότητας των αποφάσεών τους και όχι νομιμότητας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες θα κληθούν το Μάιο να αποφασίσουν για τη νέα διοίκηση του Δήμου. Η σημερινή δημοτική αρχή όπως και οι περισσότεροι άλλοι συνδυασμοί, είτε συμφωνούν, είτε σιωπούν και αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τ.Α.

Γνωρίζουμε ότι την άναρχη ανάπτυξη της περιοχής και την πολιτική εξυπηρέτησης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στις κατασκευές, τις μεταφορές και το εμπόριο, διαδέχθηκε σε καιρό κρίσης, ο μαρασμός και η πλήρης έλλειψη υποδομών, η αδυναμία εφαρμογής κανόνων ρύθμισης και πολεοδόμησης. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις πολιτικές «εικονικής τοπικής ανάπτυξης» που εφαρμόστηκαν, ποιοι ευθύνονται, όπως ξέρουμε και το ρόλο των «ανεξάρτητων» δημάρχων αυτής της περιόδου.

·          Δεν ικανοποιούμαστε και δε βολευόμαστε με τη σημερινή κατάσταση των πόλεων μας, που συνθλίβονται από την ανεργία, τη φτώχεια, τη μερική απασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία. Θέτουμε έτσι ως πρώτη μας δέσμευση τη δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου προστασίας και αλληλεγγύης του Δήμου, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη δράση του αντίστοιχου φορέα με την αναβάθμιση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

·          Δεν συμβιβαζόμαστε με την απεμπόληση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των δυο πόλεων: των αρχαιολογικών χώρων, των παραλιών, της καλλιεργήσιμης γης και των υγροβιότοπων και προβάλλουμε τη σχεδιασμένη ανάδειξη τους.

·          Δεν κλείνουμε τα μάτια στην «αποικιοποίηση» του Δήμου μας από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα του εμπορίου, των κατασκευών και των μεταφορών και διεκδικούμε επιβολή κανόνων λειτουργίας στο αεροδρόμιο και τα εμπορικά κέντρα.

·          Δεν αναθέτουμε τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον ελεύθερο χρόνο των νέων στους ιδιώτες, αλλά διεκδικούμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με τους νέους, το δημόσιο χώρο και τις αντίστοιχες δημοτικές δράσεις.

·          Δεν παραπέμπουμε σε άλλους τις ευθύνες που μας αναλογούν στα μεγάλα ζητήματα των υποδομών: την αποχέτευση, τη διαχείριση των λυμάτων, την πολεοδόμηση και τη σχολική στέγη.

·          Δεν ανεχόμαστε τις χρόνιες καταστάσεις αυθαιρεσιών, καταπατήσεων και κυκλοφοριακής αναρχίας στις πόλεις μας ή τις εικόνες ανεξέλεγκτης διαχείρισης των απορριμμάτων.

·          Κατανοούμε την «πολυπολιτισμικότητα» που προέκυψε στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων και παρεμβαίνουμε με σχέδιο και δράσεις, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ζητάμε την στήριξη και την συστράτευση όλων των συμπολιτών μας, για να διεκδικήσουμε, να αγωνιστούμε και να κάνουμε πράξη, όλα όσα μαζί οραματιζόμαστε για μια Δημοτική Αρχή και ένα Δήμο με αποφασιστικές αρμοδιότητες, όπως:

·          Να ασκεί πραγματική κοινωνική πολιτική και όχι «φιλανθρωπία», προς άγρα ψήφων και συνειδήσεων, αλλά να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης και ασφάλειας για τους πολίτες που καθημερινά φτωχοποιούνται, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτη ηλικία, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα κακοποίησης ή διακρίσεων κ.α.) κάνοντας πράξη το αίτημα «κανένας μόνος του στην κρίση». Ακόμη να καταγραφούν όλοι οι άνεργοι και άποροι συνδημότες μας ώστε να ενταχθούν στις νέες και επιβεβλημένες παροχές που δικαιούνται.

·          Να διαχειρίζεται με σύνεση, εντιμότητα και πλήρη διαφάνεια τα ζητήματα της πόλης προωθώντας παράλληλα συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες, διασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις γι' αυτό (λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός κ.α.). Ετήσια δημόσια λογοδοσία της δημοτικής αρχής.

·          Να εφαρμόσει επιτέλους την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την διαλογή στην πηγή, γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δημόσιο αγαθό που παρέχεται στους πολίτες ανταποδοτικά και δεν είναι για ξεπούλημα στα ιδιωτικά συμφέροντα.

·          Να συνεργάζεται με τους εργαζόμενους του Δήμου και να ασκεί χρηστή διοίκηση, με βάση τις αρχές της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της ευσυνειδησίας και του επαγγελματισμού για την επίτευξη των στόχων της δημοτικής αρχής.

·          Να καθορίσει δίκαια δημοτικά τέλη με στόχο την κοινωνική αναδιανομή για την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας.

·          Να συνεργάζεται με τα ενεργά κινήματα και τις συλλογικότητες της πόλης και να ενισχύει τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (και όχι σωματεία-σφραγίδες), φροντίζοντας παράλληλα για τις ανάλογες υποδομές.

·          Να ανοίξουν τα σχολεία στους δημότες, με διαφάνεια και ορθολογική κατανομή των χρημάτων.

Επιπλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει:

·          Να υπερασπίζεται την εργασία, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημοκρατικά δικαιώματα.

·          Να καταδικάζει τον ρατσισμό, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς κάθε φύσης και τον κοινωνικό συντηρητισμό.

·          Να είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων με επιλογές αποφασιστικής αντίστασης απέναντι στον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό που γνώρισε η χώρα ποτέ.

·          Να ασκήσει πολιτική και όχι απλά να διαχειρίζεται τη μιζέρια.

·          Να αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και να συμπορευθεί με την τάση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ανακτώνται υπηρεσίες που ήταν χρόνια σε χέρια ιδιωτών.  

Απευθυνόμαστε σ’ όλους του δημότες, στους πολίτες του ιστορικού οικισμού των Σπάτων και τους νεώτερους που ήρθαν τα τελευταία χρόνια, στους παλιότερους κατοίκους της Αρτέμιδας και  τους νεώτερους που μετοίκησαν προσδοκώντας ποιότητα ζωής. Δηλώνουμε ότι δεν μας αφορούν οι φιλοδοξίες των ανθρώπων και των κομμάτων της εξουσίας που θέλουν να βάψουν το Δήμο στις μνημονιακές αποχρώσεις της γαλαζοπράσινης εποχής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
 Αντιστεκόμαστε στο μαύρο χρώμα του δήθεν «αντισυστημικού» συνδυασμού της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ», ή ακόμα και του «λευκού» χρώματος των δήθεν «ανεξάρτητων» υποψήφιων, οι οποίοι αδυνατούν να δώσουν λύσεις γιατί λειτουργούν με παραλυτικές ισορροπίες και ευθύνονται για την κατάντια της αυτοδιοίκησης και την μετατροπή της πόλης σε «φέουδο» και των πολιτών σε «πελάτες».

Δεν είμαστε «ανεξάρτητοι»· έχουμε κι εμείς τα χρώματά μας. Τη σκέψη και τη δράση μας τη χρωματίζουν το κόκκινο της κοινωνικής δικαιοσύνης, το πράσινο της οικολογίας και του περιβάλλοντος και όλα τα λαμπερά χρώματα της συμμετοχής των πολιτών, της αυτο-οργάνωσης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Η πρόταση μας για Δημοτική Ριζοσπαστική Ανανέωση στα Σπάτα και την Αρτέμιδα, διατυπώνεται προς τους πολίτες προσδοκώντας και σε μια μεγάλη ανατροπή στην Περιφέρεια της Αττικής με τη Ρένα Δούρου, η οποία θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες λύσης στα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου μας.


Σημαία της «Δημοτικής Ριζοσπαστικής Ανανέωσης» είναι η κινητοποίηση των πολιτών, ο αγώνας και οι συλλογικές διαδικασίες, η λογοδοσία μας και η ενημέρωση των δημοτών, για όλα όσα συμβαίνουν και τους αφορούν. Η πρότασή μας δεν είναι προσωπική υπόθεση, είναι συλλογική. Δεν είναι πρόταση διαχείρισης, αλλά πρόταση δημιουργίας, αλληλεγγύης και ανατροπής. Προερχόμαστε από την Κοινωνία των Πολιτών, από τα κινήματα των πόλεών μας και τους αγώνες για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και πολιτισμό. Συνδιαμορφώνουμε με τους πολίτες το Πρόγραμμά μας με κύριο στόχο να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Θέλουμε όλους τους συνδημότες μας δίπλα μας, πολίτες ενεργούς και αλληλέγγυους.

Φιλοδοξώντας να είμαστε μία πραγματική «Δημοτική Ριζοσπαστική Ανανέωση», σας καλούμε να μοιραστείτε τις ιδέες μας και το πρόγραμμά μας, ώστε να χαράξουμε όλοι μαζί μια νέα διαδρομή, για ένα Δήμο αντάξιο των προσδοκιών μας.

Γνωρίζουμε, Ελπίζουμε, Θέλουμε, Προχωράμε, Ανατρέπουμε. ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!